logo1
icon_logo_sbw

Ontdek het Burger Weeshuis

Stichting Burger Weeshuis > Ontdek het Burger Weeshuis

Meer dan 250 jaar kunst, cultuur & historische verhalen

Het Burger Weeshuis Zierikzee kent een lange geschiedenis. Wanneer en hoe het Burger Weeshuis is ontstaan weten we niet precies.De eerste vermeldingen zijn van rond 1600 en het lijkt erop dat het een voortzetting is geweest van het al eerder opgerichte Heilige Geesthuis.

Vanaf het begin van de 17e eeuw werd het Burger Weeshuis bestuurd door drie regenten en drie regentessen. Naast het beheer van het bezit en de financiën bepaalden zij ook hoe de wezen werden opgevoed. De dagelijkse zorg en opvoeding was een taak van de binnenvader en binnenmoeder.

De oudste delen van het huidige pand dateren al uit de 15e eeuw. Tot 1862 heeft het dienst gedaan als patriciërswoning. Oorspronkelijk in het bezit van de vermogende Susanna Maria Loncque, weduwe van mr. Johan Cau. Waarschijnlijk was het de echtgenote van haar zus die het prachtige goudleren behang heeft laten aanbrengen in de voorkamer. In 1862 is het pand aangekocht door het Burger Weeshuis. De prachtige kamer met het goudleren behang wordt vanaf dat moment in gebruik genomen als Regentenkamer.

Wilt u nog meer te weten komen over de geschiedenis van het Burger Weeshuis? Hier leest u hoe het vroeger werd bestuurd, hoe het leven van de wezen in het weeshuis eruit zag, en over de behuizing van het Burger Weeshuis. Ook vindt u hier wat u tegenwoordig zelf kunt zien en beleven in het Burger Weeshuis.

Meer over burgerweeshuis

foto_ontdek