logo1
icon_logo_sbw

Het gebouw

De oudste delen van het pand aan de Poststraat dateren uit de 15e eeuw. Het voorhuis, slechts een laag hoog, is laat 17e eeuws. Het grotere en hogere achterhuis stamt uit 1596 (gevelsteen). Dit achterhuis werd tussen 1730 en 1740 herbouwd in opdracht van de toenmalige bewoonster Susanna Maria Loncque, weduwe van mr. Johan Cau, ambachtsvrouwe van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein. Zij was een vermogende dame. De achtergevel, die toen naar alle waarschijnlijkheid als voorgevel diende, werd in 1740 geheel Lodewijk in XIV-stijl opgetrokken. Ook nu nog kun je de fraaie details van deze monumentale gevel goed zien. Opmerkelijk is de imposante blauwe vaas die in een nis boven de deur prijkt. In de vaas zitten briefjes met namen van weeskinderen die hier woonden tussen 1890 en 1940.

Na het overlijden van Susanna Maria Loncque kwam het in bezit van haar zus. Het was naar alle waarschijnlijkheid haar echtgenoot, mr. Anthonie Ockersse, die in het midden van de 18e eeuw het prachtige goudleren behang heeft laten aanbrengen in de voorkamer.

In 1862 werd het pand aangekocht door het Burger Weeshuis Zierikzee. Het werd ingericht in een tweebeukig dwars woonhuis en de voorgevel, de laatste, met een tot halsgevel hoger opgetrokken middengedeelte, werd wit gepleisterd. De fraaie woonkamer met de plafondschilderingen uit 1680 en het goudleren behang werd vanaf dat moment de Regentenkamer. In 1873 werd op de voorgevel van het gebouw, aan weerszijde van het wapen van Zierikzee, met zinken letters het opschrift “Burger Weeshuis” geplaatst.