logo1
icon_logo_sbw

Het huidige burgerweeshuis

De Regentenkamer

Dé parel van het Burger Weeshuis Zierikzee is zonder twijfel de regentenkamer. Deze kamer, met goudleer behang dat beschilderd is met een asymmetrische patroon van bloemen en bladeren en verschillende soorten vogels, is een stijlicoon van de rococo uit de 18eeeuw. Dit letterlijk en figuurlijk schitterende behang in combinatie met het 17e eeuws beschilderd plafond, de rood marmeren schoorsteen en het fraaie antieke meubilair geven de kamer een meer dan statige uitstraling.

Naast de plafondschildering is er nog een aantal schilderijen in de Regentenkamer die de aandacht verdienen. Het zijn twee grote schilderijen van G. van der Marck, beiden geschilderd in 1719. Ze zijn niet uiterst verfijnd, maar historisch gezien wel interessant. De ene vertoont de regenten, de buitenvader, de binnenvader en een weesjongen. Op het andere schilderij zijn de regentessen, de buitenvader, de binnenmoeder en een weesmeisje afgebeeld. Op beide schilderijen worden onderaan de familiewapens van de regenten en regentessen getoond. Dit alles geeft een duidelijk beeld van de status van de regenten en regentessen, die vaak tot de notabelen van de stad behoorden.

De schilderingen op ’t plafond

Aan de deurzijde bevindt zich de Liefde (Caritas): een vrouw met een kind aan de borst en een kind aan haar zijde met naast haar het Geloof: een vrouw met een opengeslagen boek en een lange veer.

In het middenveld „De triomf van Aurora‟. De allegorie van de dagenraad die de afwisseling van de nacht en dag verbeeldt. Op een wolk zit een man met rode cape (Apollo) en op een andere wolk een vrouw met een donkere cape (Aurora).

Aan de schouwzijde de Gerechtigheid (Justitia), een vrouwfiguur met een zwaard en weegschaal, en de Oorlog (Mars) een manfiguur met een wapenuitrusting en een schild, in een innige pose, gezeten op een wolk, verbeelden zij beiden de verzoening van oorlog en gerechtigheid.

Meer over burgerweeshuis

foto_ontdek